12 Eylül 2016 Pazartesi

Küba'dan Türk Yatırımcılara İş Daveti


Küba'nın Ankara Büyükelçisi Casals, Türk yatırımcıları ülkesinde iş yapmaya davet ederek, "Küba'nın ihtiyaç duyduğu her şey Türkiye'de var" dedi.

Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, Türk yatırımcılara çağrıda bulunarak, "Küba'nın ihtiyaç duyduğu her şey, Türkiye'de var. Türkiye ve Küba, inşaat ve enerji alanlarındaki iş birliği fırsatını kullanmalı." dedi.

İki ülkenin ekonomik ilişkilerini değerlendiren Casals, Türkiye ve Küba arasındaki ticaret hacminin yeterli olmadığını ve bunu artırmak için ihtiyaç duyulan adımların atılması gerektiğini söyledi.

Casals, Küba'da yeni iş fırsatlarının yaratılmasına ihtiyaç duyduklarını belirterek, "Türkiye'de özel sektör temsilcileriyle görüşüyoruz. Ekonomi Bakanlığı ile de birtakım görüşmelerimiz oldu. Eylül ayında Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Küba'daki iş fırsatlarına dair bir toplantı düzenleyeceğiz. Kasım ayında da Türk yatırımcılar Havana'da düzenlenecek bir toplantıya katılacaklar." diye konuştu.

Küba'da nüfusun artmasıyla enerji ihtiyacının da büyüdüğünü anlatan Casals, şöyle devam etti:

'İnşaat firmalarını Küba'ya davet ediyoruz'

"Ülkedeki enerji sistemimizi yenilememiz gerekiyor. Küba, bunun için yeterli iş gücüne sahip. Türkiye'nin de bu alanda deneyimi var. İki taraf da bu durumdan faydalanabilir. Küba'nın ihtiyaç duyduğu her şey Türkiye'de var. Türkiye ve Küba, inşaat ve enerji alanlarındaki iş birliği fırsatını kullanmalı. Türk yatırımcılar güneş enerjisi alanında yeni projelerde yer alabilir. Türk inşaat sektörünün çalışmalarını beğeniyle takip ediyoruz. Yeni binalar ve ülkenin altyapısını yeniden inşa etmek için Türk inşaat firmalarını Küba'ya davet ediyoruz."

Casals, Türkiye ile Küba arasındaki direkt uçuşlar için görüşmelerin devam ettiğini ve çok yakında seferin başlayacağını dile getirdi.

'Her sektörde yatırıma ihtiyaç var'

Casals, 1960'dan bu yana ABD tarafından uygulanan ambargo nedeniyle Küba ekonomisinde büyük sorunlar yaşandığını ve ülkenin hemen her sektöründe yatırıma ihtiyaç olduğunu belirtti.

Küba'nın enerji bağımlılığını azaltmak için 2006'da "Enerji Devrimi Programını" geliştirdiğini anlatan Casals, programın temel amacının yenilenebilir enerji kaynak kullanımının artırılması ve enerji verimliliği çalışmalarının hızlandırılması olduğunu ifade etti.

Küba halkının ABD ambargoları nedeniyle en çok yara alan taraf olduğunu dile getiren Casals, "Küba, Amerika ile normal komşuluk ilişkilerine dönebilmek için elinden gelenin en iyisi yapıyor. İki ülke arasında ilişkilerin normalleşmesi için 3 yıllık bir süreçten bahsediliyor." diye konuştu.

Casals, ABD'de yapılacak başkanlık seçimlerine ilişkin de "Bu konuyu Amerika'nın iç meselesi olarak değerlendiriyoruz. Burada önemli olan nokta Küba'ya karşı benimsenen siyasi tavırdır." dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder