12 Eylül 2016 Pazartesi

Gülen Karşıtları Bile ‘Cadı Avına Dönüşmesin’ Diyor


Financial Times, askeri casusluk davasından hapis yattıktan sonra serbest bırakılan Profesör Tayfun Uzbay üzerinden Türkiye'de 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından girişilen tutuklama, gözaltı ve görevden alma dalgasını inceledi.

Başlıkta Uzbay’ın “Bunun bir cadı avı olmasına karşıyım” sözleri var.

Gazete yargılanmadan önce GATA’da Albay rütbesiyle görev yapan farmakoloji profesörü Uzbay’ın, yaşadıklarını Gülencilere bağlama konusunda ihtiyatlı davrandığını söylüyor. Haberde Uzbay’ın askeri casusluk davasında seks işçileri yoluyla subaylardan bilgi toplamakla suçlandığı hatırlatılıyor.

Gazete, “Uzbay ve benzer deneyimler yaşayan askeri doktorların maruz kaldıkları, yaşlı din adamı Fethullah Gülen liderliğindeki gizli dini hareketin elini gösteriyor” diyor.

Financial Times buna karşın Erdoğan’ın dünyanın geri kalanını, darbe girişimde Gülen’in rolü olduğuna inandırmakta zorlandığını söylüyor. Bunun da kısmen Batı’daki paranoyak otoriter lider imajından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Gazete Uzbay ve askeri hastanelerde çalışan benzer isimlerin yaşadıklarının da, Türkiye’deki pek çok kişinin Gülen hareketinden neden hoşlanmadığını ve bir darbe girişiminden daha bulunabileceklerine inandıklarını açıkladığı görüşünde.


TASFİYELER MCCARTHY DÖNEMİ ABD’SİYLE KIYASLANIYOR

Gazete özetle şöyle devam ediyor:

“Darbe girişimden bu yana, Türk hükümeti Batı’da alarm zillerinin çalmasına yol açan büyük bir tasfiyeye girişti. 100 binden fazla kişi, ordu, polis, yargı, kamu ve okullardaki görevlerinden alındı. En az 40 bini tutuklandı. Tasfiyeler Stalin Rusyası ve McCarthy dönemindeki ABD’yle kıyaslanıyor. En dikkat çekenlerinden biri Uzbay’ın daha önce Ankara’da çalıştığı hastanedeki 98 kişi hakkında arama emri çıkarılması.”

Ilımlıların da itidal çağrısında bulunduğunu yazan Financial Times, bu kesimlerin Gülencilerin yapmakla itham edildiği suçlama dalgalarından kaçınılması çağrısında bulunduğunu ve bunlardan birinin de Prof. Uzbay olduğunu yazıyor.

Uzbay, “Bu cadı avına karşıyım. Çok sayıda masum suçlu diye yaftalanmış olabilir. Ben bunu yaşadım. Çok zordu. Aynı şeyi başkalarının yaşamasını istemem” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder