14 Eylül 2016 Çarşamba

KKTC’de 2. Tur Görüşmeler Tamamlandı


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in, yoğunlaştırılmış müzakereler ikinci tur son görüşmesi tamamlandı

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 23 Ağustos’ta başladığı yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turu bugün tamamlandı. Yoğunlaştırılmış görüşmeler çerçevesinde ilk turda 6, ikinci turda 8 görüşme yapan liderler, 25 Eylül’de New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un da katılacağı üçlü bir görüşme gerçekleştirecek. Ara bölgede BM’nin görüşmeler için tahsis ettiği binada yaklaşık 3 saat süren bugünkü görüşme sonrasında liderler adına ortak açıklamayı BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide yaptı.

Eide'den ortak açıklama

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turunun tamamlanması nedeniyle liderlerin ortak açıklamasını okudu. Liderlerin BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile 25 Eylül'de New York'ta görüşeceğini kaydeden Eide, Ban'dan sürece şahsi desteğini artırmasının talep edileceğini belirtti.

Espen Barth Eide, okuduğu ortak açıklamada, liderlerin 16 ayda sürece belli bir çaba ve zaman harcadıklarını ifade ederek, 11 Şubat 2014’te açıklanan metne bağlılıklarını ve bu çerçevede bir çözüme ulaşma yönündeki kararlılıklarını yeniden ifade ettiklerini belirtti. Eide, görüşmelerde “Ekonomi”, “AB”, “Yönetim ve Güç Paylaşımı” ve “Mülkiyet” başlıklarında kayda değer ilerlemeler elde edildiğini, buna karşın belli özlü konularda ayrılık noktalarının mevcut olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, “Güvenlik ve Garantiler” ve “Toprak” başlıklarında liderlerin beyin fırtınası yaparak, konuların üzerinden geçtiğini anlattı. Liderlerin anlaşma sağlanamayan konularda da karşılıklı kabul edilebilir sonuçlara varılabilmesi için güçlü bir kararlılığa sahip olduklarını belirten Eide, liderlerin, görüşmeleri sürdürerek ve yoğunlaştırarak, 2016 yılı sonuna kadar bütünlüklü bir anlaşmaya ulaşma amacıyla çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

BM Genel Sekreteri ile görüşme 25 Eylül’de New York’ta

Bu amaçla BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile 25 Eylül’de New York’da görüşecek liderlerin, görüşme süreci hakkında Genel Sekreteri bilgilendireceklerini söyledi. İlerlemeleri ve karşılaşılan engelleri Ban ile paylaşacaklarını kaydeden Eide, Akıncı ile Anastasiadis’in gelecek aylar için Genel Sekreter’den sürece şahsi katkısını artırması talebinde bulunacaklarını ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder