14 Eylül 2016 Çarşamba

Türkiye'nin Satranç Başarısı


Türkiye A Milli Satranç Takımı, 42. Dünya Satranç Olimpiyatı'nda tarihi bir zafere imza atarak, olimpiyat tarihinde Türkiye'nin aldığı en büyük başarıyı yakaladı.

Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 12 gün boyunca büyük bir heyecana sahne olan Dünya Satranç Olimpiyatı’nda, A Milli Satranç Takımı, Hindistan ve Norveç ile eş puanla 6’ncı sırayı aldı. Rusya’dan Amerika’ya, Çin’den Kanada’ya, Fransa’dan İngiltere’ye toplam 176 ülkeden 180 milli takımın yarıştığı olimpiyatlarda, Türk Satranç A Milli Takımı’nda GM (Büyükusta) Michale Krasenkow antrenörlüğünde GM Dragan Solak, GM Alexander Ipatov, GM Mustafa Yılmaz, GM Barış Esen ve GM Emre Can yarıştı.

“Türkiye’ye Bakü’den bayram hediyesi getiriyoruz” diyen Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, Türk satrancının son yıllarda yükselişe geçerek başarı grafiğini artırdığını ve son birkaç ay içerisine sığdırdığı Avrupa Şampiyonlukları, Büyükustaları ve olimpiyatlarda satranç tarihinin en büyük başarısı ile altın çağını yaşadığını vurguladı.

Tulay, “Bakü’de muhteşem bir atmosfer vardı. Türkiye A Milli Satranç Takımı olimpiyat tarihinin en başarılı sonucunu yakaladı. Çifte bayram oldu bizim için. Ülkemize bu mutluluğu yaşatan gençlerimizle gurur duyuyoruz” dedi.

Tarihi başarı
A Milli Satranç Takımı, Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 12 gün boyunca sergilediği performans ile 16 puana ulaşarak Türkiye’yi 4. ile eş puanda 6’ncı sıraya çıkardı. A Milli Takım, turnuvanın son gününde Gürcistan ile yapılan müsabakada, takım sıralamasında Türkiye’nin 6’ncı sıraya yerleşmesini sağladı. Turnuva boyunca etkileyici bir performans sergileyen GM Mustafa Yılmaz, son gün karşılaşmasında beyaz taşlarla rakibine kaybetmesine karşın, siyah taşlarla mücadele eden GM Alexander Ipatov ile GM Emre Can rakiplerini yenerek A Milli Takım’a galibiyeti getirdi. Müsabaka sonucunda Olimpiyatı 4’üncü sırada bitiren Hindistan ile aynı puana ulaşan Türkiye, averaj farkıyla turnuvayı Norveç’in ardından 6’ncı sırada bitirdi. Turnuvanın son gününde son tura aynı puanda giren ABD ve Ukrayna, rakiplerini yenerek turnuvayı 20 puanda bitirdi ve ABD olimpiyat şampiyonu oldu. Kadın Milli Satranç Takımı ise takım sıralamasında 12 puana ulaşarak turnuvayı 46. sırada tamamladı.

Bakü’de gerçekleşen ve tüm dünya satranç camiasının nefeslerini tutarak takip ettiği Olimpiyat’ta 176 ülke ve 3 özel federasyondan erkeklerde 891 sporcu, kadınlarda 692 sporcu olmak üzere toplam bin 583 sporcu yarıştı.

“Gençlere inancın zaferi”
Türkiye’nin satrançta son yıllarda büyük zaferlere imza atarak, ülkemize büyük gururlar yaşatmaya devam ettiğini söyleyen TSF Başkanı Gülkız Tulay şunları söyledi:

“42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nın ilk gününden beri TSF Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri olarak gençlerimize inandık. Sporcularımız kazanmak için ustaca hamleler yaptılar. İlk günlerde yakalanan galibiyetlerimiz aslında bu tarihi başarının sinyallerini verdi. Türkiye’ye olimpiyatlarda en büyük başarıyı kazandıran A Milli Takımımız ile gurur duyuyoruz. Türk satrancı Avrupa Şampiyonlarında gösterdiği başarı ve kazandığı madalyalar ile son aylarda ülkemizin gurur kaynağı oldu. Türkiye Satranç Federasyonu, Ramazan Bayramı’nda Türkiye’nin en genç ve 9’uncu büyükustası olan 18 yaşındaki Vahap Şanal ile ülkemize erken bir bayram sevinci yaşattı. Kurban Bayramı’ndan birkaç gün önce ise 19 yaşındaki tıp fakültesi öğrencisi Batuhan Daştan, Türkiye’nin 10’uncu büyükustası olarak sevincimize sevinç kattı. Bayrama Büyükusta sevinci ile girdik. Tarihi olimpiyat başarısı ile de bu bayram satranç bayramı oldu. Satrançta hedeflerimiz büyük! Gençlerimiz ise muhteşem! Biz çok büyük başarılara imza atacağımıza inanıyoruz. Türk satrancının yükselişi devam edecek ve bu ülkeyi daha çok başarıya taşıyacak.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder