11 Eylül 2016 Pazar

Rus Hacker’lar ABD Seçimlerini Etkileyebilir Mi?


ABD’de Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için geri sayım sürüyor.

Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri ise, Rusya’nın oylama sistemini hedef alan siber saldırılarının seçimlerin güvenliğine zarar vermesinden endişeli.

Teksaslı Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn, “Oylama sistemini hedef alan siber saldırılardan Rusya'yı sorumlu tutmanın mantık dışı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Rusya geçmişte de Amerika'ya siber saldırılar düzenledi. Ulusal güvenlik uzmanlarımız da bunu biliyor. Yani şimdi yaşananlar beni şaşırtmıyor” diyerek, siber saldırıların arkasında Rusya olduğu iddialarını destekliyor.

Aynı şekilde Maryland eyaletinden Demokrat Senatör Ben Cardin de, “Rusya'nın Amerika'ya karşı siber saldırı faaliyetleri yürüttüğünü ve sürekli bilgi elde etmeye çalıştıklarını biliyoruz. Rusya ile ilgili hiçbir ley beni şaşırtmıyor” dedi.

FEDERAL YETKİLİLERDEN ÇAĞRI
Amerikanın Sesi’nin haberine göre; Rus bilgisayar korsanlarının Arizona ve Illinois eyaletlerindeki seçmen veri tabanına sızdığını düşünen federal yetkililer, ülkedeki 50 eyalete uyanık olma çağrısında bulundu.

İç Güvenlik Bakanı Jeh Johson, MSNBC televizyonuya yaptığı bir söyleşide, “Arkasında ister devlet unsurları ister bağımsız korsanlar olsun, siber saldırılar giderek daha sofistike bir hale geliyor. Eyaletlerdeki seçim yetkililerini bilgilendirmek ve ulusal düzeydeki tecrübelerimizi paylaşmak istiyoruz” dedi.

Mevcut tehditlerin bilincinde olduklarını söyleyen Johnson, yabancı bir gücün herhangi bir eyaletteki oy pusulalarını değiştirme olasılığını ise gündeme getirmedi. Johnson, oylama cihazlarının büyük çoğunluğunun elektronik olduğunu ancak cihazların Internet bağlantısı olmadığını ve sonuçların yerel yetkililer tarafından oylama merkezlerinden bizzat alınarak kayda geçirildiğini hatırlattı.

BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA
Öte yandan, Beyaz Saray, seçim sisteminin ulusal değil eyalet düzeyinde olmasının, seçimlerin siber saldırılardan büyük çapta etkilenmesini engellediğini vurguluyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest “Seçimleri yerel ve eyalet düzeyindeki yetkililer yürütüyor. Yani ülke genelinde parçalı bir sistem var ki bu da bilgisayar korsanlarının işini zorlaştırıyor” diye konuştu.

İSTİHBARATÇILAR NE DİYOR
Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, Rus korsanların, ABD'nin seçmen veri tabanlarına ve siyasi kurumlara yaptıkları siber saldırıları çok da önemli bulmuyor.

Washington'da düzenlenen ulusal güvenlik zirvesinde konuşan Clapper “Ruslar sistemlerimize sürekli saldırıyor. Sadece devlet kurumları değil, özel kurumlar ve kişisel hesaplar da hedefleniyor. İnsanlarda başkanlık seçimleriyle ilgili bir güvensizlik var. Ben de onlara her şeyin yolunda olduğu mesajını vermek istiyorum” diyerek soru işaretlerini gidermeye çalıştı.

Ancak Clapper, Demokrat Parti Ulusal Komitesi'ne yapılan siber saldırılardan doğrudan Rusya'yı sorumlu tutmadı. Ulusal İstihbarat Direktörü, Çin ve devlet dışı aktörlerin de siber terör dünyasında tehdit oluşturmayı sürdürdüklerini ve bu durumun kolay kolay değişmeyeceğini söyledi.

Clapper “Siber terör, bugünkü yönetimin başını ağrıttığı gibi yeni başkanlık yönetimi için de büyük bir sorun olmaya devam edecek” dedi.

RUSYA İDDİALARI REDDEDİYOR
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise başkanlık seçimlerine müdahale etme suçlamalarını reddetti. Putin, Demokrat Parti Ulusal Komitesi'ne yapılan siber saldırılardan ve binlerce elektronik postanın sızdırılmasından Rusya'nın sorumlu olmadığını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder