12 Eylül 2016 Pazartesi

Bilim İnsanları, İnsanların Beyinlerini Tarayacak


Texas Tech University bilim insanları, insanların beyinlerini tarayarak sahip oldukları en derin sırları ortaya çıkarabileceklerini belirtiyorlar. Bilim insanları bunu nasıl yapacak?

Bugüne kadar insan beynine ilişkin yapılan taramalar, organ hakkında oldukça sınırlı bilgilerin ortaya çıkmasını sağlayabilmişti.

Beynin, insan organizmasına ilişkin fonksiyonlarına ortaya koyan araştırmalar, bilince ve bilinçaltı hakkında insanlığı yeteri kadar aydınlatamamıştı.

Texas Tech University tarafından yeni yapılan araştırmada ise elektroensefalografi(EEG)'nin elde ettiği bulguların insan kimliğine ilişkin bambaşka bir dünya meydana getirebileceğini kaydediliyor.

Beynin yeni bölümleri ortaya çıkıyor
Beyin dalgalarının parmak izine benzer olarak her insanda farklı duyarlılığa sahip olmadığını belirten bilim insanları, EEG taramasının beyindeki gri maddeden çok farklı verileri ortaya çıkarabileceğini ifade ediyorlar.

Örneğin; bilinçaltınızda bulunan; fakat sizin farkında olmadığınız "alkolik" olduğunuz gerçeği bu sayede tespit edilebilecek.

Engadget'ta yer alan habere göre konuyla ilgili daha fazla detay vermeyen bilim insanları, gelecek süreçte farklı bulguların insanlığa sunulabileceğini belirttiler.

EEG, 4'te bir oranında doğru!
Güvenlik araştırmacıları Abdul Serwadda ve Richard Matovu geçtiğimiz günlerde; anonim beyin taramalarının bireyin kişisel kimliğini tanımlamak noktasında geçerli olması ihtimalini test etmişlerdi.

Alkolik oldukları bilinen bir araştırma ekibi ile birlikte bir makine öğrenme sistemi meydana getiren araştırmacılar, EEG taramaları sonucunda makinenin yüzde 25 oranında kişilerin alkolik olduklarını tespit ettiğini kaydetmişti.

Kendileri için bunun bir sürpriz olmadığını söyleyen Serwadda, beynin sinyallerinin çok zengin bir bilgi içeriğine sahip olduğunu vurgulamıştı.

EEG taramaları sonucunda ortaya çıkan bulguların, tıp alanında oldukça yararlı olacağının altı çiziliyor.

Fakat, bireyin kimliğini ortaya çıkarma noktasında işlev görecek sistemin, kötü amaçlı kişilerce suistimale açık olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Sosyal medya ağlarının şimdiki süreçte üçüncü taraf kişilere bilgilerinizi vermesinden memnun değilseniz, beyin dalgaları sonucu ortaya çıkacak verilerin pazarını düşünmeniz yerinde olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder