11 Eylül 2016 Pazar

ABD ile Rusya, Suriye’de Ateşkes Konusunda Anlaştı


ABD ile Rusya, Suriye'de çatışmaların durdurulması amacıyla ülke genelinde ateşkesin 12 Eylül'de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma kapsamında Washington ve Moskova Suriye'de koordineli hava operasyonları da düzenleyecek.

Cenevre’de bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’de çatışmaların durdurulması amacıyla Suriye’de ülke genelinde ateşkesin 12 Eylül’de Kurban Bayramı ile başlaması konusunda anlaşmaya vardı. Sergey Lavrov ve John Kerry görüşmenin ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Lavrov bütün anlaşma gecikmelerine sebep olarak Amerika’yı gösterdi. Bugüne kadar yaptıkları görüşmelerde Kerry’nin alınan bütün kararları Washington’a bildirdiğini ve onay aldığını söyleyen Lavrov, “Onların bu aldığımız kararları gözden geçirilmesini istemeleri gecikmelerin kaynağı olmuştur” dedi.

Plan kapsamında Suriye ordusu Moskova ve Washington’un belirlediği bölgelerdeki muhaliflere yönelik operasyonlarını durduracak.

Kremlin ve Beyaz Saray ise IŞİD’e (Irak Şam İslam Devleti) karşı mücadele için müşterek bir merkez kuracak.

Çatışmasızlık planının sorunsuz yürümesi halinde ABD ve Rusya anlaşmanın yürürlüğe girmesinin 7’nci gününde bir ‘müşterek uygulama merkezi’ kuracak.

Taraflar IŞİD ve feshedilen Nusra Cephesi’nin yerine kurulan Şam’ın Fethi Cephesi’ne karşı operasyonların devam edeceğini de açıkladı.

Lavrov, kurulacak müşterek merkez sayesinde ABD ve Rusya’nın ‘terörist – ılımlı muhalefet’ ayrımını koordinasyon içerisinde yapabileceğini ifade etti.

ABD ve Rus hava kuvvetlerinin koordinasyon içinde hava operasyonları düzenleyeceğini de söyleyen Lavrov, bazı bölgelerde Suriye ordusunun hava operasyonlarına dahil edilmeyeceğini de vurguladı.

Lavrov, “Koordine hava operasyonlarının nerelerde düzenleneceğini saptadık. Bu konuda Şam yönetimi de hemfikir. Bu bölgelerde sadece Rus ve ABD uçakları görev yapacak” diye konuştu.

Anlaşma kapsamına girmeyen bölgelerde Suriye ordusunun hava operasyonları da devam edecek.

Taraflar hangi koordine hava operasyonlarının düzenleneceği bölgelerin yerleri hakkındaysa detaylı bilgi vermedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder